Libeček v kuchyni: Libeček se jako koření používá prakticky celý - čerstvé (i sušené nebo zmrazené) listy, ale i kořen a plody. Na dochucení pokrmu stačí jen malé množství libečku. Listy jsou skvělé do masových i zeleninových vývaru a polévek, jako je například poctivá česká bramboračka, omáček k masu, salátů, marinád, nádivek, k dochucení rýže, brambor, masa i ryb, využít je lze i při pečení. Můžeme si připravit také domácí libečkové maggi dochucovadlo. Vynikne také ve spojení s luštěninami nebo jídly z vajec. Libeček se dává do bylinkových olejů a domácí bylinných octů. Přidání libečku do starých brambor při vaření zlepší jejich chuť. Plody se přidávají do nakládané zeleniny i do pečiva. Stejně jako listy lze použít i kořen, který má ještě výraznější chuť. Z podzemní části se vyrábí polévkové koření, slouží k přípravě některých lékových forem a na výrobu žaludečních likérů. Duté lodyhy, nakrájené na kolečka, se kandují a používají na zdobení moučníků.
Libečku se přisuzují antibakteriální, antioxidační a protizánětlivé účinky. Působí močopudně, podporuje činnost jater a sleziny, je také mírně žlučopudný. Podporuje vylučování trávicích šťáv, mírní nadýmání, plynatost a snižuje podráždění střev. Rovněž mírně stimuluje srdeční činnost a působí protirevmaticky. Má také uklidňující, protistresové účinky. Listy i oddenky se přidávají do koupelí při kožních onemocněních i pro osvěžení mysli.