Ingredience pro pečenou krkovici : vepřová krkovice bez kosti v celku, sůl, cibule, stroužky česneků, bobkový list, čerstvý rozmarýn, polotmavého pivo
Ingredience pro zadělávanou kedlubnu: máslo, kořenová zelenina ( mrkve, celeru, ) sůl, hladká mouka, čerstvá smetana ke šlehání (33 % tuku), čerstvé mléko (3,5 % tuku), kedlubny, čerstvá zelená petrželka, černý pepř
Postup:
Pečená krkovice na pivě:
Omytou a osušenou krkovici důkladně osolíme a přendáme do pekáče. Přidáme cibuli nakrájenou na silnější proužky, celé stroužky česneku, bobkový list a lístky čerstvého rozmarýnu a podlijeme pivem. Krkovici pečeme pod pokličkou v troubě předehřáté na 160 °C. Po 1 hodině odstraníme pokličku a pečeme dále při stejné teplotě ještě další hodinu. Upečenou krkovici přendáme na plech a přikryjeme alobalem. Výpek scedíme do hrnce a upečenou cibuli a česnek propasírujeme. Ochutíme snítkou rozmarýnu a necháme přejít varem.
Zadělávaná kedlubna:
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a řapíkatý celer nakrájené na malé kostičky a asi 4 minuty restujeme (zelenina nesmí zhnědnout). Osolíme, přidáme mouku, promícháme a chvilku restujeme. Podlijeme polovinou smetany a počkáme, až omáčka zhoustne. Přilijeme druhou polovinu smetany a mléko a za pravidelného míchání necháme přejít varem. Nakonec přidáme očištěnou kedlubnu nakrájenou na hranolky. Asi 2 minuty spolu povaříme a stáhneme z ohně. Nakonec přimícháme nahrubo nasekanou petrželku a v případě potřeby opepříme.
Na talíř naservírujeme zadělávanou kedlubnu, vedle položíme 2-3 plátky pečené krkovice a přelijeme omáčkou.
Tip: Pokud nemáte polotmavé pivo, lze ho nahradit světlým pivem a dvěma lžícemi medu.
Přeji moc dobré chutnání :-)