Ingredience: žluté fazolové lusky - 250 g, menší cibule - 1 ks, hladká mouka - 2 pol,lžíce., mléko - ½ hrnečku, máslo - 3 pol,lžíce, ocet - 1 pol,lžíce., vejce - 2 ks, kopr
Postup:
V kastrolku rozehřejeme máslo a orestujeme na něm na jemno nakrájenou šalotku. Když je cibule sklovatá, zaprášíme ji moukou a jíšku orestujeme. Do vroucí slané vody vhodíme fazolky a přivedeme k varu. Když jsou fazolky měkké, část vody scedíme a opět vrátíme hrnec s fazolemi na plotýnku. Když jsou fazole znovu přivedeny k varu, zahustíme je cibulovou jíškou a provaříme. Dle potřeby doředíme mlékem. Ochutíme cukrem, solí, octem a pepřem. Dle chuti přidáme kopr. Pánvičku si zahřejeme na střední stupeň a kápneme trochu oleje. Vejce, která jsme před použitím vyndali z lednice předem, aby měla pokojovou teplotu, rozklepneme postupně opatrně na pánvičku. Žloutek by se při roztloukání neměl porušit. Oheň stáhneme na minimum a pomalu vejce propékáme. Hotové sázené vejce má kompletně sražený bílek a krásně propečený žloutek, který je ještě lehce tekoucí. Fazolky by měly být omáčkou pouze spojeny, nikoliv v ní plavat. Sázené vejce pouze osolíme a opepříme a podáváme na fazolkách.
Dobré chutnání :-) :-)