Ingredience: 400 g krátkých silných těstovin (penne, vrtulky), 1 cibuli, nejlépe červenou, drobně nasekanou, 250 g brokolice, rozdělené na růžičky, košťálky nakrájené zvlášť, kostku zeleninového vývaru, 1 lžičku francouzské hořčice, 200 ml zakysané smetany, 100 g strouhaného sýra (ementál, čedar, i ve směsi), hrst jemně sekaných lístků petrželky, 4 lžíce strouhanky z čerstvého chleba, (toustový chléb bez kůrky rozmixujte) , ½ lžičky sušeného tymiánu nebo provensálské směsi, sůl a pepř na dochucení
Postup:
Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny. Přidejte košťálky brokolice a povařte asi sedm minut; tři minuty před koncem přidejte ještě růžičky brokolice (pokud byste tak učinili dříve, rozvařily by se). Po sedmi minutách by měly těstoviny změknout, a přitom zůstat dostatečně pevné na zapékání. Obsah hrnce sceďte, asi 400 ml vody od vaření nechte stranou. Necelý půllitr vody, který jste si dali stranou, vlijte do hrnce a rozpusťte v něm bujonovou kostku. Ve vodě rozšlehejte hořčici i zakysanou smetanu a podle chuti přidejte sůl a pepř. Pomalu přiveďte k varu a vsypte těstoviny, brokolici a polovinu sýra. Prohřejte, a až se sýr rozpustí, přimíchejte nasekané lístky petrželky. Nechte tři minuty rozehřívat gril. Těstoviny s omáčkou přesuňte do zapékací mísy a posypte cibulkou, směsí strouhanky, zbylého sýra a bylinek. Zapékejte na střední mřížce asi tři minuty. Pokud povrch nezlátne stejnoměrně, nádobu otočte. Vyjměte z trouby a před podáváním nechte ještě pět minut stát.
Dobrou chuť :-) :-)