Ingredience: 6-7 rohlíků, 500 ml plnotučného mléka, 2 vejce + 2 žloutky, 2 lžíce cukru, krupice, 6-7 jablek, středně velkých, vanilkový cukr, skořice, rozinky máčené v rumu, sekané vlašské ořechy, máslo, rum, kokos
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Pekáček nebo jinou formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Rohlíky nakrájejte na šikmo na plátky. Jablka oloupejte a nastrouhejte na slabé plátky. Mléko dejte do misky, dobře v něm rozmíchejte vejce i žloutky, přidejte cukr. Plátky rohlíků postupně máčejte v mléku s vejci, nechte dobře nasáknout. Třetinu namočených rohlíků poskládejte na dno formy. Navrstvěte polovinu nastrouhaných jablek, posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Posypte rozinkami a sekanými ořechy. Opět dejte vrstvu namočených rohlíků, na ně pak jablka a vše ostatní jako v první vrstvě. Zakončete poslední vrstvou z namočených rohlíků. Měli byste spotřebovat všechno mléko. Pokud vám trochu zbude, opatrně ho nalijte na žemlovku. Navrch položte plátky másla, můžete i pár ořechů, a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40-50 minut, až je vše hezky do zlatova. Můžete zapnout i spodní ohřev s horkým vzduchem, aby se vám žemlovka hezky opekla i ze spodu. Ve skleněné míse totiž dobře vidíte, jak je upečeno :) Ihned po upečení pokapejte horkou žemlovku rumem. Před servírováním pocukrujte. Můžete podávat teplou, ale skvěle chutná i zastudena.
Dobrou chuť :-)