Ingredience: 150 g pšeničné celozrnné hladké mouky, 75 g másla, vychlazeného, 1 žloutek, 55 g agávového sirupu nebo třtinového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli, 1 lžička smetany ke šlehání (40%) nebo mascarpone
Nápň: 750 g červených jablek, 4 lžíce agávového sirupu nebo medu, 1/2 lžičky mleté skořice, špetka mletého hřebíčku
Drobenka: 55 g pšeničné celozrnné hladké mouky, 40 g másla, 25 g třtinového cukru, 2 lžíce ovesných vloček
Postup:
Rozmixujte mouku s máslem. Přidejte žloutek, sirup nebo cukr a vanilku. Promixujte a přidejte sůl a smetanu. Rychle na pracovní ploše zformujte kouli těsta a zabalenou v potravinářské fólii ji dejte na 30 minut do chladničky odpočinout. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. V kastrolu za stálého míchání je zahřívejte 2 minuty. Přidejte pár lžic vroucí vody, sirup či med a koření; ještě chvíli zahřívejte, aby se jablka prohřála, ale nerozpadla. Troubu předehřejte na 170 °C. Promíchejte přísady na drobenku. Obdélníkovou formu (zhruba 28 x 20 cm) vyloženou pečicím papírem vyložte rozváleným těstem, propíchejte a předpékejte 15 minut. Vyjměte, navršte na koláč podušená jablka a ostružiny, posypte drobenkou a pečte dalších 40-45 minut.
Dobré chutnání :-)